Haaksbergen

Weverstraat 1, Haaksbergen

Gezinshuis met potentie en véél privacy
De kavel was al geruime tijd in familiebezit toen eind jaren vijftig in dit stukje Haaksbergen een nieuwbouwwijk werd ontwikkeld. Zo werd aan het begin van de Weverstraat deze twee-onder-eenkapper gebouwd, naar ontwerp van plaatselijk architect H.Q.M. Michon. Huisnummer 1 werd het domein van een jong gezin met twee (heel) kleine meisjes en de inwonende grootouders. Met z’n zessen onder hetzelfde dak, vandaar ook de flinke aanbouw (met pannendak) aan de achterzijde van de woning. Want wat extra ruimte was handig natuurlijk.

Voortuin, hal & kelder
Wat gelijk opvalt is de eigentijdse voortuin, speels aangelegd met stapelstenen, split en vaste planten. Het werk van een professionele hovenier. De robuuste hardhouten voordeur geeft toegang tot de hal. Hier is de nette toiletruimte (met fonteintje) en iets verderop de toegang tot de vrij ruime (en droge!) kelder, waarin ook de meterkast is ondergebracht. De houten stelling in de met grijze plavuizen belegde kelder stond ooit vol weckflessen met groenten uit eigen tuin. Ventilatie vindt plaats via een klein klapraam.

Open keuken & woonkamer
Via een eikenhouten deur (roedeverdeling en glas) kom je vanuit de hal in de open keuken. Een degelijke massief eiken keuken met een gaskookplaat, gasoven, rvs afzuigkap en dubbele spoelbak. Aan werk- en opbergruimte geen gebrek. Op de vloer liggen groene retro-plavuizen. Gedateerd? Ja, en toch hééft het iets. De ruime en lichte aangrenzende woonkamer, belegd met laminaat (houtlook) was ooit gescheiden van de nu open keuken. Het zitgedeelte was ingericht aan de voorzijde. Je geniet hier privacy, dankzij de beplanting in de voortuin en de situering van de huizen aan de overzijde. Voor het grote raam (dubbelglas) zit een elektrisch uitvalzonnescherm. De schouw met open houthaard is traditioneel uitgevoerd in schoonmetselwerk, met een tegelplateau en stoere eiken balken. Richting achtergevel, vlakbij de open keuken, heeft een grote eettafel gestaan. De dubbele (kunststof) tuindeuren (dubbelglas met interne roedeverdeling) bieden een mooi uitzicht op de vrij diepe tuin. Inkijk vanaf de achterzijde is er niet. Zet de deur(en) open en je stapt zó het vrij grote terras op. Voor we het vergeten: in de zijgevel zit een kleiner raam (dubbelglas) dat mede zorgt voor een mooie lichtinval.

De aanbouw: achter-entree, bijkeuken/berging & multifunctioneel vertrek
Terug naar de keuken en, ook weer via een eiken deur (roedeverdeling en glas), naar de achter-entree: een écht ruime en lichte hal belegd met grijze plavuizen. Hier is plek voor de garderobe en meer. Een deur verder kom je in een aangebouwde stenen schuur, in gebruik als bijkeuken/wasruimte/berging. Er is een wastafel en een aansluiting voor de wasmachine en de droger. Een handige kleine vliering zorgt voor extra opbergruimte. Ramen in de zijgevel laten voldoende daglicht binnen. Vanuit de hiervoor genoemde achter-entree is de tuin bereikbaar. Maar eerst iets meer over een aparte ruimte achterin de aanbouw, toegankelijk vanuit de tuin. Dit met grijze plavuizen belegde vertrek is voorzien van dubbelglas. Dat dit in het verleden het onderkomen was van opa’s zangvogels is absoluut niet meer te zien. Van alles zou je er mee kunnen: fietsenberging, tuinkamer, atelier, kantoortje, speelkamer. Dit zijn zomaar wat ideeën.

Garage & achtertuin
Laten we meteen maar een kijkje nemen in de geheel omsloten, vrije achtertuin. Hier zijn altijd groene vingers bezig geweest… Zoals gemeld is pal tegen de achtergevel (vóór de tuindeuren) een terras aangelegd. Een tweede terras zien we achter in de tuin. En dan is er nog een overkapping tegen de achtergevel van de garage. Deze is lange tijd in gebruik geweest als stalling voor de caravan. Verder bestaat de tuin uit een gazon (met fraaie bolcatalpa) en borders met vaste planten. Dan de achterom: dat zijn twee bréde houten deuren, geplaatst ter hoogte van de achtergevel. Ooit speciaal voor de caravan natuurlijk, maar ook handig als je met een auto of een aanhanger achter de woning wilt. Auto… dat brengt ons bij de ruime, vrijstaande stenen garage. Deze is opgetrokken in spouw, de dakbedekking is enkele jaren geleden vernieuwd. De boeien zijn van kunststof. In de voorgevel zit een metalen kanteldeur, in de zijgevel een loopdeur. Meerdere raampartijen laten daglicht binnen. Vanaf de straat leidt een lange en brede eigen oprit naar deze garage, via de eerder genoemde dubbele deuren.

Eerste verdieping & zolder
We gaan naar boven via de oorspronkelijke trap-met-spijlen. Hier zien we ook de originele deuren die een klein venster met privacy-glas hebben. Aan de overloop grenzen vier slaapkamers (alle met dubbelglas en horren, en belegd met laminaat in houtlook) en een badkamer. De aan de achterzijde gelegen ouderkamer is écht ruim en heeft een balkon. Voor de raampartij zit een elektrisch rolluik. Nog een ruime kamer bevindt zich aan de voorzijde. Deze heeft een kunststof draaikiepraam, een wastafel en een vaste kast. Ook de kleinste kamer, eveneens met kunststof draaikiepraam, bevindt zich aan de straatzijde. Qua afmetingen kan deze nét als slaapkamer fungeren, maar enkele andere buurtbewoners hebben van dit vertrek een badkamer gemaakt. Kamer nummer vier, aan de achterzijde, is redelijk ruim en heeft ook weer een vaste kast én een rolluik. Tenslotte de (gerenoveerde) badkamer, tijdloos uitgevoerd in wit (wanden) en grijs (vloer). Eenvoudig maar functioneel. Er is een inloopdouche, een wastafel, handdoekenradiator en een bankje. Een draaikiepraam (privacy-glas) zorgt voor ventilatie. De keurige badkamer is niet al te groot. Maar hiervóór deden we al een suggestie… Dan is er nog een zolder, bereikbaar via een luik met vlizotrap op de overloop. Deze aaneengesloten ruimte is nog in oorspronkelijke staat. Hier is de cv-ketel ondergebracht. Een extra kamer op de hoogste etage is zeker te realiseren, evenals een vaste trap. Het bewijs zie je bij de buren op huisnummer 3. Daar is het dak verhoogd en voorzien van een dakkapel.

Tenslotte…
Voor Weverstraat 1 is al die jaren prima gezorgd. De bewoners waren trots op hun huis en hielden van spic & span, van degelijkheid. Instap-klaar? Nee, dat niet. Enige modernisering is wel aan de orde, maar de basis is degelijk en goed onderhouden. Dat hier tuinliefhebbers hebben gehuisd, kun je zien. Als ware buitenmensen woonden ze hier op een perfecte locatie: wandelend of met de fiets ben je zó in het Scholtenhagenpark. Een groene, landelijke omgeving die bekend is om zijn (overdekte) zwembad en tal van puike sportaccommodaties. En wat ook zo fijn is: de winkels zijn vlakbij. Evenals een basisschool en kinderopvang. Tenslotte over de directe leefomgeving: een sociale buurt, met betrokken mensen die er zijn voor elkaar als dat nodig is. Mede dankzij hen kon de laatste bewoner van Weverstraat 1 tot op zeer hoge leeftijd op haar vertrouwde stek blijven wonen.