Lonneker

Welnalaan 5, Enschede

OPEN HUIS:  Woensdag 11 december van 16:00 tot 18:00 uur

Welna, historisch landgoed met een ziel
Comfortabel wonen in een authentieke textielvilla

GESCHIEDENIS
De naam van dit monumentale landhuis staat op de gevel: Welna. Het was de Enschedese textielfabrikant Benjamin Willem ter Kuile (1853-1926) die het in 1906 liet bouwen. Aanvankelijk bedoeld als buitenhuis, maar de familie had het er zó naar de zin dat ze er permanent gingen wonen. De vleugel waarmee de villa in 1916 werd uitgebreid deed dienst als kantoor. Thuiswerken, Benjamin Willem ter Kuile deed het al lang voor dit fenomeen was bedacht.

Eclectisch
Het bijzondere ontwerp kwam uit de koker van Karel Muller, architect en kind van de streek. Niet voor niets mocht hij tal van Twentse textielfamilies tot zijn opdrachtgevers rekenen. Villa Welna wist hij mooi in te passen op het gelijknamige landgoed net buiten Enschede, aangekocht door Benjamins vader in1853. Het ontwerp kenmerkt zich door een zogeheten eclectische bouwstijl. Dat wil zeggen: de architect vertaalde fraaie elementen uit diverse bouwstijlen in een geheel eigen compositie. In dit geval een melange van een Engelse cottage en een Zwitsers chalet. Met de handtekening van Karel Muller.

DE RESTAURATIE
Met oprechte liefde voor Welna is door de huidige bewoners zowel het landhuis als het bijbehorende terrein in oude luister hersteld. Onder het motto ‘wat we doen, doen we goed’ zijn kosten noch moeite gespaard. Alles moest kloppen, perfect aansluiten op het bestaande karakter. Welna heeft de status Rijksmonument. Het landhuis telt verschillende ingangspartijen, alle met een gemetselde trap. Boven een vrij hoog trasraam van rode gevelsteen (met knipvoegen) bestaat de gevel uit pleisterwerk. De onderkelderde villa is gedekt met rode Tuile du Nordpannen. Ramen zijn voorzien van houten luiken. Een speels geheel, met dakkapellen, overdekte balkons, schoorstenen, brede trappen en een uitgestrekte tuin. Dat aan de schil niets mag worden veranderd, was voor de huidige bewoners geen obstakel. Sterker nog: dit was precies wat zij wilden. Zo lieten ze de knipvoegen en het pleisterwerk volledig vernieuwen. Bestaand houtwerk is waar nodig vakkundig gerestaureerd.

Huis met een ziel
Binnenshuis gold dezelfde insteek: alles wat origineel is behouden en dáár vervolgens op voortborduren. Bijzondere tegelvloeren en – wanden zijn waar nodig en mogelijk gerestaureerd. Het patroon van de massief houten vloeren in de living en aangrenzende dining is een exacte kopie van het origineel. Authentieke natuurstenen schouwen met open haard zijn overal behouden, óók in de slaapkamers. Vier van deze vuurplaatsen zijn nog daadwerkelijk in gebruik. Op de begane grond zien we meerdere en-suite schuifdeuren-met-glas, die vertrekken verbinden of juist afzonderen. Imposante glas-in-loodpartijen en zeldzaam fraai tegelwerk dragen bij aan de allure die Welna ademt. Kortom: een huis met een ziel.

Buitenterrein
Met beleid is ook de herinrichting van het tot het landgoed behorende buitenterrein – tuin, bos en weilanden - aangepakt. Beuken- en meidoornhagen zijn geplant, markante bomen bewust behouden. Streekeigen elementen als eikenhouten landhekken en gekloofde weidepalen zijn toegevoegd. Een dichtgeslibd ven is vrijgemaakt om zo de groei van de oorspronkelijke watervegetatie te stimuleren. Ook de begroeiing rondom is weer in de juiste conditie gebracht. Ook een overwoekerd bosperceel is opgeschoond, waarna de natuur weer zijn gang mag gaan. Rond de tuin is een aarden wal opgeworpen en ingeplant met inheemse heesters. Aan de voorzijde is een grote natuurlijke vijver aangelegd, met fontein. Verder is een grondwaterbron geslagen. Een computergestuurd irrigatiesysteem voorziet de tuin en een groot deel van de landerijen van water.

Experts over de vloer
Wil je een monumentaal pand respectvol restaureren, dan is maatwerk het sleutelwoord. De huidige bewoners hebben dan ook de beste vakmensen en materialen in huis gehaald. Zo is een bouwbedrijf, gespecialiseerd in de verbouw van monumenten, in de arm genomen. Het interieur werd toevertrouwd aan ESTIDA, een toonaangevend interieurontwerper uit Amsterdam. Experts aan het werk dus, en dat zie je absoluut terug. Bewonderenswaardig hoe met eigentijdse materialen een perfecte aansluiting is gecreëerd op de authentieke elementen. En hoe de nieuwste technieken op gebied van klimaatbeheersing uiterst subtiel zijn verwerkt. Overal ervaar je de karakteristieke sfeer, zonder concessies aan wooncomfort.

HET LANDHUIS
Doordachte harmonie
Inpandig bestaat Welna uit meerdere vertrekken, zonder hokkerig te worden. Er is namelijk een doordachte harmonie gecreëerd. Een soort Engelse eenheid, terwijl elk vertrek tóch een eigen karakter heeft. Gemene deler vormen de paneeldeuren, lambrisering, vaste kasten, wandmeubels. Alles puur ambachtelijk maatwerk. Uitgevoerd met feeling voor passende kleuren. En wat misschien gewaagde combinaties lijken, geven het huis zijn typische uitstraling. Dit is een landhuis met leefruimte voor veel mensen, om samen te zijn of zich terug te trekken. Dankzij de situering langs de noord-zuidas, kun je in en rond Welna de zon volgen. Of juist niet…

De living
De royale living geeft toegang tot een fijne speelkamer. Verder zijn er twee en-suite vertrekken. Aan de voorzijde een knusse lounge. Dit was ooit een vestibule. Schitterend het gebogen glas-in-loodensemble boven de oorspronkelijke hoofdingang (noordgevel). Het uitzicht op de natuurlijke vijver verveelt nooit. Aan de achterzijde (zuidgevel) bevindt zich een royale en glasrijke serre, met toegang tot de uitgestrekte tuin. Vlakbij de woning is een terras aangelegd, waar vier moerbeibomen zijn geleid tot een natuurlijke parasol. Vanuit de living is ook de aangrenzende eetkamer bereikbaar. Beide vertrekken zijn belegd met een massief houten vloer in een bijzonder patroon, met bies. Een exacte kopie van de originele vloer.

De woonkeuken
De vroegere keuken en de meidenkamer zijn samengevoegd tot een riante woonkeuken-in-landelijke-stijl. Maar dan wel met alle gemakken-van-nu. Zoals twee keramische spoelbakken, beide met Quooker. Vaatwasser en koeling zijn dubbel aanwezig. Een combi-stoomoven en koffiemachine (mét warmhoudlade) zijn voorhanden. En last but not least: een zwart La Cornue fornuis, type chateau. Het onbetwiste neusje van de zalm in de culinaire wereld. De keuken is voorzien van vloerverwarming en afgewerkt met brede massief eiken vloerdelen. Dat details als het originele doorgeefluik naar de eetkamer en het luik van de waskoker zijn behouden, draagt nog eens bij aan de sfeer. En laten we vooral het mooie uitzicht over het landgoed niet vergeten. Kortom: een heerlijke leefkeuken die verleidt tot grenzeloos kokkerellen.

Entree & garderobe
Vanuit de vestibule van de hoofdentree kom je, via dubbele staatsdeuren, in een lange corridor. Let op de originele lambrisering en tegelvloer in ossenrood. Voor gasten is hier een garderoberuimte, met toiletruimte, wasmeubel en garderobekast. Elders op de begane grond is een tweede toiletruimte. En een royale bijkeuken waar de wasmachine en droger staan. Het keukenblok (met spoelbak) is uitgevoerd in de stijl van de woonkeuken.

De bar
Dan de professionele bar, gelegen op de begane grond, met alles erop en eraan. Deze is volledig geïnspireerd op de bar van Soho House Istanbul. Een pláátje! Met weer die massief eikenhouten vloer (brede planken). Met de originele open haard én vloerverwarming. Een riante, smaakvol ingerichte ruimte voor een gezellig samenzijn, met familie, gasten, zakenrelaties. En dat in wat ooit het ‘thuiskantoor’ van een textielfabrikant was.

DE BOVENVERDIEPING
Slapen & baden
Vanuit de hal (met knusse zitruimte) leidt de originele bordestrap (met balustrade) naar de overloop van de eerste verdieping. Ook hier wandmeubels en vaste kasten, zonder uitzondering puur ambachtelijk maatwerk. Deze etage telt vier royale slaapvertrekken, alle met overdekt balkon of loggia. Hier geniet je rust, ruimte en privacy. De vloer uit brede eikenhouten delen komen we hier weer tegen. De gehele etage is voorzien van vloerverwarming, per vertrek afzonderlijk regelbaar. Ook de met smaakvolle vloertegels belegde badkamer dus. De badkamer bestaat uit twee afzonderlijke ruimtes en is bereikbaar vanuit de hoofdslaapkamer én vanaf de overloop. Allereerst is er een gedeelte met inloopdouche en wasmeubel. Het andere deel heeft een vrijstaand bad en eveneens een wasmeubel. Het is hier fijn relaxen, terwijl je uitkijkt over het landgoed. Overigens heeft deze verdieping een separate toiletruimte.

Een magnifiek (master)plan
Een vaste trap voert vanaf de overloop naar de hoogste verdieping van de villa. Op deze zéér ruime zolder is de technische installatie voor de luchtbehandeling geïnstalleerd. En dan blijft er nog een zee aan opslagruimte over.
Een tweede zolder, eveneens royaal, bevindt zich boven de dwarsvleugel. Deze is bereikbaar vanaf het bordes van de hiervoor genoemde trap. Gericht op deze ruimte heeft (wederom) ESTIDA een magnifiek plan voor een luxe mastersuite ontworpen. Deels is dit plan al uitgevoerd. Zo is het dak geïsoleerd, een stevige vloer gelegd en het aansluiten van sanitair voorbereid. De originele zoldering met kapconstructie is bewust zichtbaar gebleven. Dakkapellen geven een mooie lichtinval. Fantastisch sfeertje hier. En een plan dat verdient te worden uitgevoerd.

TENSLOTTE
Technologie
De netwerken voor elektra, waterleiding en afvoer zijn in de restauratieperiode volledig vernieuwd. Een duurzame warmtepomp zorgt voor verwarming én koeling. Zo heerst er het jaar rond een aangenaam leefklimaat. De roosters van het luchtbehandelingssysteem zijn subtiel weggewerkt in wanden en plafonds.
Het landhuis is ‘van het gas af’, waarbij bestaande gasleidingen intact zijn gebleven. Er is echter één object dat om gas vraagt: het eerder besproken La Cornue fornuis. Dat wordt gevoed middels een gasfles.
Het geavanceerde Gira domotica-systeem maakt Welna tot een intelligent huis. Alle vertrekken zijn aangesloten op een centraal audiosysteem en centrale verlichting. En wat beveiliging betreft: niets is aan het toeval overgelaten! De villa beschikt over een aggregaat dat, mocht de elektriciteit uitvallen, het huis van stroom voorziet. In meerdere opzichten is het láng vol te houden in de voormalige residentie van de Ter Kuiles.

Een fijn leefhuis
Welna is een warm gezinshuis. Geweldig voor kinderen, van klein tot groot, als je binnen én buiten de ruimte hebt. In de speelkamer, maar ook in je eigen riante kamer. Of in de tuin waar een apart speelveld is aangelegd. Het bosperceel op het landgoed daagt uit tot een ontdekkingstocht. Fietsen, steppen, skaten, het kan pal naast de deur, op het eigen terrein. Met een gróót verhard erf en kronkelende weggetjes. Ook voor chillen is ruimschoots plek. Welna, dat is leven in een weidse groene omgeving met alle stadse voorzieningen vlakbij. Overigens biedt het terrein meer dan genoeg ruimte voor het realiseren van andere wensen. Zoals een plantenkas, tuinhuis, garage, (paarden)stal.

Bereikbaarheid
Enschede is de grootste stad van Twente. Onderwijs, sport, cultuur, zorg, winkels, horeca en ov is hier prima voor elkaar. Vanaf Welna is het zo’n acht minuten fietsen naar het bruisende stadshart. En bij de supermarkt en warme bakker bent u binnen vijf fietsminuten. Wie van wandelen, fietsen of paardrijden houdt, kan zich uitleven in deze omgeving.
Enschede heeft een goede autoverbinding richting randstad (via A35 en A1) én richting Duitsland (A1). Bovendien heeft Enschede een treinstation, met intercity’s, sprinters en een internationale trein.

SFEER PROEVEN
Voelt u zich thuis in een Engelse ambiance? Hecht u aan huiselijkheid én eigentijds leefcomfort. Houdt u van het buitenleven, maar heeft u stadse faciliteiten graag binnen handbereik? Dan bent u van harte uitgenodigd voor een sfeerproeverij ter plekke.

NSW-LANDGOED
Welna is een zogeheten NSW-landgoed. Het terrein is gedeeltelijk opengesteld om het publiek mee te laten genieten. “Mét grenzen! Een aantal plekken is privé. Deze zijn omheind en dus uitdrukkelijk afgesloten voor bezoekers. Het ven bijvoorbeeld, dat wilden we voor onszelf houden. Om er te zwemmen en te relaxen aan de waterkant. Geweldige spot ook voor een picknick of barbecue.” De huidige eigenaren zijn goed met de wijkbewoners van het aangrenzende Roombeek. “Zij hebben gezien hoe de metamorfose van het landgoed en de villa zich voltrok en waarderen dat ze hier mogen wandelen en fietsen.”