Enschede
Thorbeckelaan 20, Enschede
OPEN HUIS: Woensdag 18 december 2024, van 16:00 tot 18:00 uur.
Monumentale pastorie in hartje Enschede is smeltkroes van moderne luxe en historische grandeur.
Monumentale villa’s met hedendaagse inrichting zijn ware parels, vaak gezien in tv-programma’s. Deze villa aan de Thorbeckelaan, gebouwd in 1926 als pastorie, is zo’n zeldzaam droomhuis. Ontworpen in Um 1800-stijl door architect Huijgens, biedt het pand een unieke combinatie van nostalgie en modern comfort.
De villa is omgeven door groen en biedt veel privacy, met het centrum van Enschede op korte afstand. Het huis straalt exclusiviteit uit en behoudt veel authentieke elementen, zoals het trappenhuis en houtsnijwerk. De ruime, hoge kamers met parketvloeren ademen karakter. Recente verbouwingen hebben moderne, strakke elementen toegevoegd, zoals een uitbreiding met houten panelen, alles in overleg met Monumentenzorg.
Gedurende het ruim 100-jarige bestaan van deze villa is er veel gebeurd. De ‘grande dame’ heeft twee wereldoorlogen doorstaan, waarvan de laatste ternauwernood. Bombardementen verwoestten de lagere school, slechts een eindje verderop, volledig. Om kinderen toch onderwijs te kunnen geven, werd in de pastorie een tijdelijk klaslokaaltje ingericht. Tijdens bombardementen snelden ze zich naar een veilige schuilplek in de kelder. Op dat moment was Nanne Zwiep de dominee die met zijn gezin in de pastorie woonde. In de kerk predikte hij tegen de Jodenvervolging. Dit kwam hem duur te staan. Dominee Zwiep werd opgepakt en getransporteerd naar Dachau waar hij in 1942 overleed. Ter nagedachtenis aan de dappere dominee is er een Stolperstein geplaatst in de vloer voor de voordeur van de villa.
In de pastorie was een schuilplaats voor onderduikers, zichtbaar door een verwijderbare plank in een kast op de tweede verdieping. Achter het muurtje vonden de bewoners een kinderschoentje en oude kranten. Uit respect voor het verleden is de ruimte behouden. De geschiedenis bracht ook mooie momenten: oud-bewoners, vaak kinderen van dominees, lieten briefjes achter of belden aan om hun oude huis nog eens te bezoeken. Tijdens die bezoeken werden hartverwarmende verhalen gedeeld. De positieve sfeer van de pastorie, die altijd voelbaar is, zorgt ervoor dat bezoekers zich direct thuis voelen.
De villa, afgeschermd met een gedistingeerd hekwerk, is op een terp gebouwd. Het bordes met de imposante dubbele voordeur bereik je daarom via een stenen trapje. Erboven prijkt een sierlijk balkonnetje. In het halportaal, met een kleine radiator en een nieuwe meterkast, begint de fraaie granito vloer.
Door een klapdeur met glas kom je in de grote, lichte hal met dezelfde granito vloer. Gelijk word je gepakt door de naadloze samengang van ‘toen en nu’. Zonder meer indrukwekkend zijn hier de omvangrijke deurstijlen met ambachtelijk houtsnijwerk van ‘toen’. Een grote, ronde designlamp aan het plafond—die elders in de villa op herhaling gaat—representeert er het ‘nu’. Wanneer ze branden, wordt het patroon van de lamp weerspiegeld op de muren wat een magisch effect geeft.
Aan de rechterkant vind je de eerste kamer met drie hoge ramen. De voormalige werkkamer dient tegenwoordig als ‘chillkamer’, maar is ook als slaapkamer uitermate geschikt. Naast de twee monumentale inbouwkasten is er een derde kast die plek biedt aan de waterontharder.
Ga je via de gang gelijk rechts de hoek om, dan kom je in een gangetje met twee deuren. De linker deur leidt naar een ruime, ondergrondse kelder met twee ramen. Kasten zijn er aan beide kanten volop. De vloer is recentelijk vervangen en voorzien van tegels in ‘oude stijl’. Achter de tweede deur bevindt zich een toiletruimte, uitgerust met een raampartij, toilet, fonteintje en radiator.
Terug naar de hal loop je schuin rechtdoor de woonkamer en suite in. Meubels zijn er bijna overbodig; de living op zich ademt een en al sfeer. De ruimte is opgedeeld in een voorkamer en een eetkamer. Door de prachtige, glazen suite-schuifdeuren met kastruimte aan weerszijden zijn de kamers te scheiden. Om de symmetrie van het monumentale pand ook in de raampartijen tot uiting te laten komen, is de buitenmuur in de voorkamer voorzien van een extra raam. In diezelfde wand is in het midden een rookkanaal aanwezig waaronder een houtkachel staat als sierlijke aanvulling op de behaaglijke ambiance. Warmte wordt tevens verkregen middels radiatoren onder de vensterbanken. Ook in de eetkamer zijn radiatoren en een houtkachel aanwezig. De schouw boven de kachel is bekleed met Oud-Hollandse witjes en vormt een originele accessoire in de verder serene kamer. Houten schuifdeuren, omlijst met kastruimte achter houten deuren, verschaffen toegang tot de achtertuin.
Vanuit de eetkamer loop je de keuken in. De grote, hoge ramen bieden uitzicht op het terras en de tuin. Ook hier een sobere, prettig rustgevende interieurbasis. De kleine, grijze, antiek ogende vloertegels zijn originele handgemaakte Castelo tegels met vloerverwarming; hoe aangenaam! Ze hebben dezelfde grijstint als de imponerende kastenwand met grote koelkast, vershoudlades, stoomoven, warmhoudlade en keukenkasten tot aan het plafond. Een RVS-nis in het midden van de wand is de plek voor het 6-pits gasfornuis met oven. Het fornuis wordt geflankeerd door ruime, diepe korflades met aan de rechterkant ook nog eens een weggewerkte apothekerskast. Van gebrek aan opbergruimte is in de praktische keuken beslist geen sprake. Wanneer je van koken je hobby hebt gemaakt, is dit het culinaire Walhalla. Er is voldoende ruimte om samen recepten voor de lekkerste gerechten uit te proberen.
Kijk je liever toe? Dat kan op een van de zes krukken aan het riante kookeiland welke het hart vormt van de keuken. Een rail aan het plafond draagt spotjes en hanglampen. Het kookeiland beschikt over een RVS werkblad en -gootsteen met kraan, Quooker en ingebouwd zeeppompje. De vuile vaat parkeer je rechtstreeks in de vaatwasser eronder. Lekker praktisch en je kunt gelijk aanschuiven aan de bar voor een aperitiefje. In de keuken is eveneens een schouw aanwezig. Deze is buiten werking maar kan weer actief worden gemaakt.
Schattig detail in de keuken is het doorgeefluikje in de muur naar de eetkamer. Volgens de overlevering maakten bedienden hiervan vroeger dagelijks en veelvuldig gebruik. Anno nu voedt het luikje vooral je fantasie… Wat is daar allemaal gepasseerd? Het zou een apart hoofdstuk kunnen worden in het geschiedenisboek van deze villa.
Aangrenzend aan de keuken is in 2015 een uitbouw gecreëerd. De doorloop is volledig van glas en komt uit in de tweede eetkamer. Met respect voor het monumentale karakter van het woonhuis, is de ruimte grotendeels hetzelfde ingericht als de rest van de benedenverdieping. Dezelfde tegelvloer als in de keuken, wit gestucte muren en hoge ramen. Het grote verschil zit ‘m in de stijl. Zo zijn de binnenkozijnen van hetzelfde hout als de exterieure houten panelen. De ruimte wordt verlicht middels plafondspots en hanglampen en beschikt over een kastruimte voor een ‘Delftsblauw’ behangen wand die er de toon zet als knipoog naar de historie.
Na de eetkamer het gangetje door is aan de linkerkant buiten van binnen gescheiden middels een schuifdeur naar het terras. In de gang ook schuifdeuren die bij het openen verdwijnen in de wand en toegang verschaffen tot de garderobe met hang- en legmogelijkheden en een deur met glas naar buiten. Naar gelang het seizoen kunnen wollen wanten of zonnehoedjes er eenvoudig worden opgeborgen in de uitgebreide kastenwand over de hele wandbreedte. Voorbij de garderobe bevindt zich de achterdeur naar de oprit en de straatkant van de garage.
In overeenkomstige stijl zijn de schuur annex garage gebouwd. De ruim opgezette garage met openslaande deuren aan de voor- en achterkant biedt ruimte aan een auto en opslag voor allerhande gereedschap en overige spullen. Wie creatief is, maakt er in een ommezien een klushoek.
De majestueuze trap met sierlijke, rondlopende trapleuningen voorzien van oorspronkelijk houtsnijwerk is een monument op zich. Schrijd over de traploper opwaarts en je komt uit op een overloopje met een groot raam en nog een klein trapje. Dit is de opgang naar de eerste verdieping welke wordt verlicht middels een (de tweede) ronde designlamp. In diverse slaapkamers sieren bolvormige lampen de plafonds. Deze zijn eveneens identiek aan elkaar maar kleiner en anders van uiterlijk dan de lampen in de hal en de overloop.
Voor de inrichting van de eerste verdieping is uniformiteit in de slaapvertrekken de sleutel tot sereniteit. Alle slaapkamers beschikken over aansluitingen voor tv en kabel, meerdere laaggeplaatste radiatoren, monumentale inbouwkasten en meerdere, grote schuiframen. Tezamen met de hoge plafonds geeft het royale daglicht een vrij en ruimtelijk gevoel. Van de gehele verdieping zijn de vloeren vervangen. De lichtgekleurde, houten plankenvloeren zijn vervaardigd van hetzelfde soort eikenhout als het visgraatparket beneden. Tevens zijn de dimbare wandspots en witte, dubbellaags rolgordijnen overal terug te zien. De wit gestucte wanden zijn in enkele kamers op verschillende wijze verfraaid met een gekleurd patroon.
Aangekomen op de bovenverdieping tref je vijf deuren aan. Met de klok mee is de eerste slaapkamer gesitueerd aan de straatkant. Een tweepersoons bed en een bureau kunnen hier prima staan. Je houdt dan nog voldoende ruimte over.
Achter de tweede deur bevindt zich de badkamer met een raam, ruimtelijk gezien boven de entree beneden. De badkamer—uitgevoerd in een combinatie van witte en bruine tegels—is uitgerust met een hangend toilet, een douchegelegenheid achter glazen wanden, een badmeubel met opberglades, een dubbele wastafel van zwart natuursteen en inbouwkranen. De brede spiegel erboven is omlijst met dezelfde bruine tegels als de wand in de doucheruimte.
De derde slaapkamer is te bereiken via de derde en de vierde deur. Bij helder weer kan de lamp in dit slaapvertrek bijna uitblijven. Met een grote raam en openslaande balkondeuren nemen daglicht en de zon die dankbare taak voor hun rekening. Vanaf het kleine balkon kijk je uit over de achtertuin. In deze kamer keert de symmetrie terug in de vorm van kasten aan weerskanten van de balkondeuren.
Hier verpozen voelt als een verblijf in een luxe hotel. Deze riante slaapkamer (boven de eetkamer en suite op de benedenverdieping) telt drie hoge raampartijen. Een ervan maakt onderdeel uit van een chique, met houten wandplaten afgewerkte erker. Volgens goed gebruik met inbouwkasten, zowel links als rechts van de erker. Waarlijk schitterend is het plafond dat hier is voorzien van authentieke plafondlijsten en ornamenten.
De route volgend kom je bij de volgende sublieme kamer, slaapkamer 5. Daglicht komt er door drie ramen naar binnen. Een hedendaagse kledingkast vult de hang- en legruimte in de monumentale inbouwkasten aan. Geen overbodige accessoires, wel rust. En dat is precies genoeg om hier volledig tot rust te komen.
Vanaf de overloop wijzen twee trappen, uiteraard met een klein overloopje onderweg, je de weg naar de tweede verdieping én de derde ronde designlamp. De ontzagwekkende inhoud van de villa komt hier wederom tot uiting. Kijk vanachter de balustrade eens naar beneden. Wat je dan ziet, zijn geen doorsnee trappen. Het monumentale trappenhuis oogt als een uniek, architectonisch staaltje kunst. Drie deuren vormen het keuzemenu op de tweede verdieping. De deur links verschaft toegang tot een tussenhalletje met weer vier deuren. De stijlvolle villa beschikt over een tweede badkamer welke achter de eerste deur in het halletje gehuisvest is.
Deze badkamer heeft een robuust karakter dankzij de oude, houten dakspanten die in het interieur zijn opgenomen. Sfeerbepalend is hier tevens de schuine wand, voorzien van een dakraam. In de hoek van de badkamer trekt een ovaal ligbad de aandacht. Ontspannen badderen doe je hier letterlijk in hogere sferen. Een wastafelmeubel met lades, een zwarte, dubbele wastafel in één, twee inbouwkranen en een brede spiegel beschenen door een wandspot, zijn geplaatst voor een wand. Erachter is een inloopdouche met inbouwspotjes ingericht. Alle wanden en vloeren zijn betegeld met dezelfde vierkante, grijze tegeltjes.
De volgende deur in het tussenhalletje is de entree naar de zesde slaapkamer die momenteel wordt gebruikt als was- en strijkkamer. Achter de resterende twee—openslaande—deuren aan de rechterkant bevindt zich een ruimte voor het plaatsen van een wasmachine en wasdroger. De apparaten staan op een geluiddempende betonnen verhoging.
De overloop recht overstekend bereik je slaapkamer 7. Dit is een kleinere kamer met eveneens een kleine erker voorzien van een raam, een schuine wand en plek voor een eenpersoonsbed. Waar elke kamer z’n eigen verhaal vertelt, herbergt dit vertrek wel een heel opzienbarende historie. Want het is in de opvallend ondiepe inbouwkast waarin een plank de afsluiter is van de ruimte waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verscholen.
Door de middelste van de drie deuren op de overloop loop je geen slaapkamer in maar via een steile trap de zolder op. Mocht je ondanks de overvloedige kastruimte toch nog een bergplaats zoeken voor bijvoorbeeld de kerstballen, is dit je plek. De verbazingwekkend ruime zolderverdieping waar je rechtop kunt staan biedt veel mogelijkheden. Er is zelfs een afgescheiden bergruimte aanwezig. Eventueel zou je een 8e slaapkamer kunnen creëren. De cv-ketel die er hangt dateert uit 2013. Saillant detail is de ladder, liggend op de gebinten. Hiermee kun je door een luik naar het platte dak.
Denk je aan een gezellige tuin dan denk je aan fruitbomen, een uitgestrekt gazon, een zitje in de zon en een overdekt terras voor koele avonden. Deze tuin, bereikbaar via de eetkamer, de keuken en de uitbouw, heeft het allemaal. Inclusief perenboom. Passend bij de stijl van de villa bestaat de bestrating uit oude waaltjes. Aan de zithoek in de buitenlucht, vanaf de ligbedden of op het overdekte terras aan de garagewand is het zalig bijkomen na een drukke dag. Vanaf hier heb je zicht op de tuin, de achtergevel van het huis en de uitbouw. Is het je buiten al snel te fris? Geen nood, doe de heaters aan en je kunt urenlang genieten van mooie avonden. In de hoek van de tuin kun je onder een overkapping plaatsnemen op een derde terras.
Een dichte begroeiing van bomen en struiken omzomen de weelderige tuin. Een met hedera begroeide muur vormt de scheiding met de achterburen. Op het uitgestrekte gazon is er ruimte genoeg voor speeltoestellen. Zowel in als om het huis is het onderhoud up-to-date.
Monumentale pastorie in hartje Enschede is smeltkroes van moderne luxe en historische grandeur.
Monumentale villa’s met hedendaagse inrichting zijn ware parels, vaak gezien in tv-programma’s. Deze villa aan de Thorbeckelaan, gebouwd in 1926 als pastorie, is zo’n zeldzaam droomhuis. Ontworpen in Um 1800-stijl door architect Huijgens, biedt het pand een unieke combinatie van nostalgie en modern comfort.
De villa is omgeven door groen en biedt veel privacy, met het centrum van Enschede op korte afstand. Het huis straalt exclusiviteit uit en behoudt veel authentieke elementen, zoals het trappenhuis en houtsnijwerk. De ruime, hoge kamers met parketvloeren ademen karakter. Recente verbouwingen hebben moderne, strakke elementen toegevoegd, zoals een uitbreiding met houten panelen, alles in overleg met Monumentenzorg.
Gedurende het ruim 100-jarige bestaan van deze villa is er veel gebeurd. De ‘grande dame’ heeft twee wereldoorlogen doorstaan, waarvan de laatste ternauwernood. Bombardementen verwoestten de lagere school, slechts een eindje verderop, volledig. Om kinderen toch onderwijs te kunnen geven, werd in de pastorie een tijdelijk klaslokaaltje ingericht. Tijdens bombardementen snelden ze zich naar een veilige schuilplek in de kelder. Op dat moment was Nanne Zwiep de dominee die met zijn gezin in de pastorie woonde. In de kerk predikte hij tegen de Jodenvervolging. Dit kwam hem duur te staan. Dominee Zwiep werd opgepakt en getransporteerd naar Dachau waar hij in 1942 overleed. Ter nagedachtenis aan de dappere dominee is er een Stolperstein geplaatst in de vloer voor de voordeur van de villa.
In de pastorie was een schuilplaats voor onderduikers, zichtbaar door een verwijderbare plank in een kast op de tweede verdieping. Achter het muurtje vonden de bewoners een kinderschoentje en oude kranten. Uit respect voor het verleden is de ruimte behouden. De geschiedenis bracht ook mooie momenten: oud-bewoners, vaak kinderen van dominees, lieten briefjes achter of belden aan om hun oude huis nog eens te bezoeken. Tijdens die bezoeken werden hartverwarmende verhalen gedeeld. De positieve sfeer van de pastorie, die altijd voelbaar is, zorgt ervoor dat bezoekers zich direct thuis voelen.
De villa, afgeschermd met een gedistingeerd hekwerk, is op een terp gebouwd. Het bordes met de imposante dubbele voordeur bereik je daarom via een stenen trapje. Erboven prijkt een sierlijk balkonnetje. In het halportaal, met een kleine radiator en een nieuwe meterkast, begint de fraaie granito vloer.
Door een klapdeur met glas kom je in de grote, lichte hal met dezelfde granito vloer. Gelijk word je gepakt door de naadloze samengang van ‘toen en nu’. Zonder meer indrukwekkend zijn hier de omvangrijke deurstijlen met ambachtelijk houtsnijwerk van ‘toen’. Een grote, ronde designlamp aan het plafond—die elders in de villa op herhaling gaat—representeert er het ‘nu’. Wanneer ze branden, wordt het patroon van de lamp weerspiegeld op de muren wat een magisch effect geeft.
Aan de rechterkant vind je de eerste kamer met drie hoge ramen. De voormalige werkkamer dient tegenwoordig als ‘chillkamer’, maar is ook als slaapkamer uitermate geschikt. Naast de twee monumentale inbouwkasten is er een derde kast die plek biedt aan de waterontharder.
Ga je via de gang gelijk rechts de hoek om, dan kom je in een gangetje met twee deuren. De linker deur leidt naar een ruime, ondergrondse kelder met twee ramen. Kasten zijn er aan beide kanten volop. De vloer is recentelijk vervangen en voorzien van tegels in ‘oude stijl’. Achter de tweede deur bevindt zich een toiletruimte, uitgerust met een raampartij, toilet, fonteintje en radiator.
Terug naar de hal loop je schuin rechtdoor de woonkamer en suite in. Meubels zijn er bijna overbodig; de living op zich ademt een en al sfeer. De ruimte is opgedeeld in een voorkamer en een eetkamer. Door de prachtige, glazen suite-schuifdeuren met kastruimte aan weerszijden zijn de kamers te scheiden. Om de symmetrie van het monumentale pand ook in de raampartijen tot uiting te laten komen, is de buitenmuur in de voorkamer voorzien van een extra raam. In diezelfde wand is in het midden een rookkanaal aanwezig waaronder een houtkachel staat als sierlijke aanvulling op de behaaglijke ambiance. Warmte wordt tevens verkregen middels radiatoren onder de vensterbanken. Ook in de eetkamer zijn radiatoren en een houtkachel aanwezig. De schouw boven de kachel is bekleed met Oud-Hollandse witjes en vormt een originele accessoire in de verder serene kamer. Houten schuifdeuren, omlijst met kastruimte achter houten deuren, verschaffen toegang tot de achtertuin.
Vanuit de eetkamer loop je de keuken in. De grote, hoge ramen bieden uitzicht op het terras en de tuin. Ook hier een sobere, prettig rustgevende interieurbasis. De kleine, grijze, antiek ogende vloertegels zijn originele handgemaakte Castelo tegels met vloerverwarming; hoe aangenaam! Ze hebben dezelfde grijstint als de imponerende kastenwand met grote koelkast, vershoudlades, stoomoven, warmhoudlade en keukenkasten tot aan het plafond. Een RVS-nis in het midden van de wand is de plek voor het 6-pits gasfornuis met oven. Het fornuis wordt geflankeerd door ruime, diepe korflades met aan de rechterkant ook nog eens een weggewerkte apothekerskast. Van gebrek aan opbergruimte is in de praktische keuken beslist geen sprake. Wanneer je van koken je hobby hebt gemaakt, is dit het culinaire Walhalla. Er is voldoende ruimte om samen recepten voor de lekkerste gerechten uit te proberen.
Kijk je liever toe? Dat kan op een van de zes krukken aan het riante kookeiland welke het hart vormt van de keuken. Een rail aan het plafond draagt spotjes en hanglampen. Het kookeiland beschikt over een RVS werkblad en -gootsteen met kraan, Quooker en ingebouwd zeeppompje. De vuile vaat parkeer je rechtstreeks in de vaatwasser eronder. Lekker praktisch en je kunt gelijk aanschuiven aan de bar voor een aperitiefje. In de keuken is eveneens een schouw aanwezig. Deze is buiten werking maar kan weer actief worden gemaakt.
Schattig detail in de keuken is het doorgeefluikje in de muur naar de eetkamer. Volgens de overlevering maakten bedienden hiervan vroeger dagelijks en veelvuldig gebruik. Anno nu voedt het luikje vooral je fantasie… Wat is daar allemaal gepasseerd? Het zou een apart hoofdstuk kunnen worden in het geschiedenisboek van deze villa.
Aangrenzend aan de keuken is in 2015 een uitbouw gecreëerd. De doorloop is volledig van glas en komt uit in de tweede eetkamer. Met respect voor het monumentale karakter van het woonhuis, is de ruimte grotendeels hetzelfde ingericht als de rest van de benedenverdieping. Dezelfde tegelvloer als in de keuken, wit gestucte muren en hoge ramen. Het grote verschil zit ‘m in de stijl. Zo zijn de binnenkozijnen van hetzelfde hout als de exterieure houten panelen. De ruimte wordt verlicht middels plafondspots en hanglampen en beschikt over een kastruimte voor een ‘Delftsblauw’ behangen wand die er de toon zet als knipoog naar de historie.
Na de eetkamer het gangetje door is aan de linkerkant buiten van binnen gescheiden middels een schuifdeur naar het terras. In de gang ook schuifdeuren die bij het openen verdwijnen in de wand en toegang verschaffen tot de garderobe met hang- en legmogelijkheden en een deur met glas naar buiten. Naar gelang het seizoen kunnen wollen wanten of zonnehoedjes er eenvoudig worden opgeborgen in de uitgebreide kastenwand over de hele wandbreedte. Voorbij de garderobe bevindt zich de achterdeur naar de oprit en de straatkant van de garage.
In overeenkomstige stijl zijn de schuur annex garage gebouwd. De ruim opgezette garage met openslaande deuren aan de voor- en achterkant biedt ruimte aan een auto en opslag voor allerhande gereedschap en overige spullen. Wie creatief is, maakt er in een ommezien een klushoek.
De majestueuze trap met sierlijke, rondlopende trapleuningen voorzien van oorspronkelijk houtsnijwerk is een monument op zich. Schrijd over de traploper opwaarts en je komt uit op een overloopje met een groot raam en nog een klein trapje. Dit is de opgang naar de eerste verdieping welke wordt verlicht middels een (de tweede) ronde designlamp. In diverse slaapkamers sieren bolvormige lampen de plafonds. Deze zijn eveneens identiek aan elkaar maar kleiner en anders van uiterlijk dan de lampen in de hal en de overloop.
Voor de inrichting van de eerste verdieping is uniformiteit in de slaapvertrekken de sleutel tot sereniteit. Alle slaapkamers beschikken over aansluitingen voor tv en kabel, meerdere laaggeplaatste radiatoren, monumentale inbouwkasten en meerdere, grote schuiframen. Tezamen met de hoge plafonds geeft het royale daglicht een vrij en ruimtelijk gevoel. Van de gehele verdieping zijn de vloeren vervangen. De lichtgekleurde, houten plankenvloeren zijn vervaardigd van hetzelfde soort eikenhout als het visgraatparket beneden. Tevens zijn de dimbare wandspots en witte, dubbellaags rolgordijnen overal terug te zien. De wit gestucte wanden zijn in enkele kamers op verschillende wijze verfraaid met een gekleurd patroon.
Aangekomen op de bovenverdieping tref je vijf deuren aan. Met de klok mee is de eerste slaapkamer gesitueerd aan de straatkant. Een tweepersoons bed en een bureau kunnen hier prima staan. Je houdt dan nog voldoende ruimte over.
Achter de tweede deur bevindt zich de badkamer met een raam, ruimtelijk gezien boven de entree beneden. De badkamer—uitgevoerd in een combinatie van witte en bruine tegels—is uitgerust met een hangend toilet, een douchegelegenheid achter glazen wanden, een badmeubel met opberglades, een dubbele wastafel van zwart natuursteen en inbouwkranen. De brede spiegel erboven is omlijst met dezelfde bruine tegels als de wand in de doucheruimte.
De derde slaapkamer is te bereiken via de derde en de vierde deur. Bij helder weer kan de lamp in dit slaapvertrek bijna uitblijven. Met een grote raam en openslaande balkondeuren nemen daglicht en de zon die dankbare taak voor hun rekening. Vanaf het kleine balkon kijk je uit over de achtertuin. In deze kamer keert de symmetrie terug in de vorm van kasten aan weerskanten van de balkondeuren.
Hier verpozen voelt als een verblijf in een luxe hotel. Deze riante slaapkamer (boven de eetkamer en suite op de benedenverdieping) telt drie hoge raampartijen. Een ervan maakt onderdeel uit van een chique, met houten wandplaten afgewerkte erker. Volgens goed gebruik met inbouwkasten, zowel links als rechts van de erker. Waarlijk schitterend is het plafond dat hier is voorzien van authentieke plafondlijsten en ornamenten.
De route volgend kom je bij de volgende sublieme kamer, slaapkamer 5. Daglicht komt er door drie ramen naar binnen. Een hedendaagse kledingkast vult de hang- en legruimte in de monumentale inbouwkasten aan. Geen overbodige accessoires, wel rust. En dat is precies genoeg om hier volledig tot rust te komen.
Vanaf de overloop wijzen twee trappen, uiteraard met een klein overloopje onderweg, je de weg naar de tweede verdieping én de derde ronde designlamp. De ontzagwekkende inhoud van de villa komt hier wederom tot uiting. Kijk vanachter de balustrade eens naar beneden. Wat je dan ziet, zijn geen doorsnee trappen. Het monumentale trappenhuis oogt als een uniek, architectonisch staaltje kunst. Drie deuren vormen het keuzemenu op de tweede verdieping. De deur links verschaft toegang tot een tussenhalletje met weer vier deuren. De stijlvolle villa beschikt over een tweede badkamer welke achter de eerste deur in het halletje gehuisvest is.
Deze badkamer heeft een robuust karakter dankzij de oude, houten dakspanten die in het interieur zijn opgenomen. Sfeerbepalend is hier tevens de schuine wand, voorzien van een dakraam. In de hoek van de badkamer trekt een ovaal ligbad de aandacht. Ontspannen badderen doe je hier letterlijk in hogere sferen. Een wastafelmeubel met lades, een zwarte, dubbele wastafel in één, twee inbouwkranen en een brede spiegel beschenen door een wandspot, zijn geplaatst voor een wand. Erachter is een inloopdouche met inbouwspotjes ingericht. Alle wanden en vloeren zijn betegeld met dezelfde vierkante, grijze tegeltjes.
De volgende deur in het tussenhalletje is de entree naar de zesde slaapkamer die momenteel wordt gebruikt als was- en strijkkamer. Achter de resterende twee—openslaande—deuren aan de rechterkant bevindt zich een ruimte voor het plaatsen van een wasmachine en wasdroger. De apparaten staan op een geluiddempende betonnen verhoging.
De overloop recht overstekend bereik je slaapkamer 7. Dit is een kleinere kamer met eveneens een kleine erker voorzien van een raam, een schuine wand en plek voor een eenpersoonsbed. Waar elke kamer z’n eigen verhaal vertelt, herbergt dit vertrek wel een heel opzienbarende historie. Want het is in de opvallend ondiepe inbouwkast waarin een plank de afsluiter is van de ruimte waar zich tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verscholen.
Door de middelste van de drie deuren op de overloop loop je geen slaapkamer in maar via een steile trap de zolder op. Mocht je ondanks de overvloedige kastruimte toch nog een bergplaats zoeken voor bijvoorbeeld de kerstballen, is dit je plek. De verbazingwekkend ruime zolderverdieping waar je rechtop kunt staan biedt veel mogelijkheden. Er is zelfs een afgescheiden bergruimte aanwezig. Eventueel zou je een 8e slaapkamer kunnen creëren. De cv-ketel die er hangt dateert uit 2013. Saillant detail is de ladder, liggend op de gebinten. Hiermee kun je door een luik naar het platte dak.
Denk je aan een gezellige tuin dan denk je aan fruitbomen, een uitgestrekt gazon, een zitje in de zon en een overdekt terras voor koele avonden. Deze tuin, bereikbaar via de eetkamer, de keuken en de uitbouw, heeft het allemaal. Inclusief perenboom. Passend bij de stijl van de villa bestaat de bestrating uit oude waaltjes. Aan de zithoek in de buitenlucht, vanaf de ligbedden of op het overdekte terras aan de garagewand is het zalig bijkomen na een drukke dag. Vanaf hier heb je zicht op de tuin, de achtergevel van het huis en de uitbouw. Is het je buiten al snel te fris? Geen nood, doe de heaters aan en je kunt urenlang genieten van mooie avonden. In de hoek van de tuin kun je onder een overkapping plaatsnemen op een derde terras.
Een dichte begroeiing van bomen en struiken omzomen de weelderige tuin. Een met hedera begroeide muur vormt de scheiding met de achterburen. Op het uitgestrekte gazon is er ruimte genoeg voor speeltoestellen. Zowel in als om het huis is het onderhoud up-to-date.